Vinst i Västerås säkrade kvalplats

HIF spelade på onsdagskvällen en mycket viktig bortamatch mot kvaljagande VästeråsIrsta och kunde vinna med 17–22 efter 9–11 i halvtid. Dubbelbragden var ett faktum.

Det märktes från start att det var en viktig match för båda lagen. Missade anfall och tekniska fel var mer regel än undantag från båda sidor. HIF kom till matchen med endast nio utespelare (varav fyra kantspelare) och gjorde vad man kunde för att hålla nere tempot, och det lyckades man med. Tempofattigt spel och målsnålt under första halvlek, detta mycket beroende på två duktiga målvakter där Hayder Al-Khafadji i HIF-kassen överglänste hemmakeepern med ett helt makalöst målvaktsspel. HIF kunde gå ifrån till en tvåmålsledning och hade 9–11 i paus mycket tack vare Hayders målvaktsspel med två straffräddningar i första halvlek.

Andra halvlek börjar inte bra för HIF. Västeråsmål, straff och utvisning för HIF gör att Västerås går ifatt till 11–11 på två minuter. Då kommer rycket som ska visa sig bli matchavgörande, HIF gör fem raka mål och går på tio minuter ifrån till 11–16. Sen kan inte Västerås utmana trots dubbelpunkt och utgrupperat försvar. Hayder är fortsatt en jätte i målet och noteras för 21 räddningar, därav 3 straffräddningar totalt. 17 mål insläppta på bortaplan mot ett jagande VästeråsIrsta är otroligt starkt med tanke på det decimerade manskap laget kom till spel med.

Hela laget ska ha en stor eloge för det spel och den kämpaglöd man visar i en så viktig match med bara nio utespelare. Segern innebär att HIF är klara för kval till Handbollsligan trots att tre matcher återstår. I och med kvällens seger gick HIF förbi Amo och ligger nu på tredje plats i tabellen.

Det är tätt mellan matcherna men nu när kvalplatsen är klar kan man sikta på att komma topp två i serien utan att behöva titta neråt i tabellen.

Närmast väntar serieledaren Hammarby på hemmaplan i morgon klockan 19:00. Du ser matchen här, med start av studio klockan 18:50. Rolf Hertzberg och Olof Ljungberg kommenterar matchen: Streama match