Stor intervju med Ulf Schefvert efter beslutet

I onsdags blev det klart att Ulf Schefvert gör sin sista dag i HIF den 30 maj, då Uffe meddelade det på sportgruppens möte. Den främsta anledningen är enligt Schefvert att en sportchef behöver vara ännu närmre spelarna.
– Det känns inte helt hundra att arbeta för HIF när jag bor utanför Kristianstad, vid Immeln, det är inte rättvist varken mot klubben eller spelarna.

Att Ulf har tagit klubben till sitt hjärta är han tydlig med under hela samtalet, både genom att han talar beundrande om volontärer och andra som finns runt laget, men även då han pratar om ungdomarna och samarbetspartners utanför HIF. Samtidigt är han vass i sin kritik mot hur laget ibland tacklat motgångar.
– Om alla spelare hade känt samma engagemang som volontärerna hade vi aldrig varit i denna situation. Sen tycker jag definitivt att spelarna måste visa sin uppskattning för alla volontärer som gör ett ovärderligt jobb. Utan HIF:s alla volontärer hade det inte funnits elithandboll i Karlskrona, det är helt klart. Det gäller alla från de som sopar golvet, säljer lotter, jobbar med marknad och media som runt laget, men även på styrelsenivå. Jag vill rikta ett stort tack till alla ni som gör jobbet i det dolda och inte får den credit ni är värda.

Vad gäller det sportsliga är Uffe även självkritisk, både vad gäller bygget av truppen och i rena matchsituationer.
– Jag var med och tog beslut om vilka spelare vi skulle kontraktera inför säsongen och där blev det inte helt rätt. Vi hade behövt fler än elva utespelare och två målvakter. Särskilt sårbara var vi med endast två vänsterhänta spelare och sen hände det som inte fick hända.
Det Uffe refererar till är Jakob Nygrens svåra skada där det enda vänsterhänta alternativet på niometer fanns. Efter det har Bruno Castro och Patrik ”Pava” Johansson kommit in och nu är Nygren på väg tillbaka.
– Hade vi tagit andra beslut kanske Nygrens skada inte hade varit så avgörande och där får jag ta på mig en del, även om vi är flera som delar på ansvaret i sportgruppen. Självklart är det också en kostnadsfråga där arbetet har ett företagsekonomiskt synsätt vilket ju är självklart inom dagens elitidrott.

När vi pratar vad som hände tidigare i hans HIF-sejour är det med stolthet han berättar om föregående säsonger.
– Första säsongen i Allsvenskan tar vi 28 poäng och nosar på en kvalplats med en oerhört tunn trupp. Kanske min bästa säsong i klubben där spelare som Gustaf Samuelsson, Sebastian Nygren, Markus Sandström och Daniel Steen fick dra ett tungt lass. Sen andra året, då vi gick upp, då hade vi verkligen truppen för det. Flera nyförvärv som höjde nivån och vi var rankade som en av favoriterna. Och sett över den säsongen var vi överlägsna och gick välförtjänt upp.

Uffe har ofta pratat om hur svårt det är att vinna en serie och det återkommer han gärna till, att det ska stämma under lång tid för att faktiskt stå som seriesegrare. I detta samtal kommer han dock in på hur stor skillnad det är på spel i högsta serien där många är heltidsproffs och där spetskompetensen i vissa klubbar gör de oerhört svårslagna.
– Första året i Elitserien (nu Handbollsligan) gjorde vi många bra matcher och tog hyfsat med poäng. Vi förlorade också många matcher knappt, så kallade hedersamma förluster mot de riktiga jättarna, annars hade vi nog nosat på slutspel redan första säsongen.

Annat har det varit i år, då klubben inte varit i närheten av samma kvalité och mycket kan så klart förklaras av de tunga avbräcken på nyckelspelare, men också på bristen på bra träningar.
– Det går inte att bedriva bra träningar med 8-9 spelare. Här behöver klubben stärka bredden, samtidigt som det behöver in spetskompetens för att hota de bättre lagen. Självklart är ekonomin en utmaning, men vill man spela på högsta nivån är det vad som krävs. Nu hoppas jag ju att flera av de unga killarna får lärlingskontrakt och bidrar på alla träningar. Inte bara ibland. Där finns ett gäng killar som definitivt kan spela på högsta nivån.

Eftersom Uffe är kontrakterad i två månader till har han en roll i bygget av nästa års trupp tillsammans med övriga sportgruppen.
– Främst tittar vi på tvåvägsspelare som till och med är lite duktigare bakåt än framåt. För vårt försvars- och målvaktsspel har varit för dåligt under säsongen, det råder det inga tvivel om. Samtidigt lägger de flesta hellre pengar på offensiva krafter som är duktiga på att göra mål, men en vinst med 25-24 är lika mycket värd som en med 33-32.

Förklaringen till varför det slutade som det slutade då?
– Kritiken mot målvakterna har varit hård, med rätta, de har inte levererat som vi har velat, men samtidigt är det flera spelare som inte gjort det. Och när det går tungt hittar spelare alla möjliga alibin till varför det går emot, eller skylla på tränaren, istället för att rannsaka sig själva. Men visst bär även jag ett ansvar, absolut. Förhoppningen är att ge nästa tränare 14-15 utespelare som alla är elitmässiga. Då kan man erbjuda bra och utvecklande träningar samtidigt som man faktiskt kan låta underpresterande spelare lämna. Där tänker klubbar ofta fel; en tränare är alltid lättare att säga upp och ersätta men störst verkan kanske det hade gett att ta bort ett antal spelare.
– Men det var ingen rolig avslutning, det måste jag säga. Hittills har det väl inte gett någon större effekt, även om det förhoppningsvis blir skillnad i ett kval, både med att spelare är tillbaka och att många av killarna har erfarenhet av att spela i ett kval.

För visst lutar det åt att det blir kvalspel för HIF Karlskrona. Med fyra poäng ner till IFK Ystad på nedflyttningsplats och två matcher kvar behöver Ystad vinna sina två sista, samtidigt som HIF förlorar sina två. Visserligen har Ystad ett lättare schema, men både Ricoh och Alingsås är i behov av poäng och har mycket att spela för.
– I ett kval spelar det ingen roll vilka HIF får möta, jag är övertygad om att motståndarna är för svaga över fem matcher. Men visst, i ett kval kan allt hända, det höll ju på att gå riktigt illa förra året. Antagligen blir det Tyresö och där skall vi bara vinna, även om de har en duktig målvakt och någon vass skytt. Det gäller att vara på tå och där kommer Kalle (Lång) vara noggrann. Sen kommer ju Karlskrona-publiken att fylla hallen, det vore galet annars. Alla gillar ett kval!

Avslutningsvis, vill du hälsa fansen något?
– Jag vill rikta ett oerhört stort och hjärtligt tack till alla volontärer och ett särskilt stort tack till Lejonen som står där match efter match. Det är inte många som orkar med att se sitt lag förlora och spela dåligt, men ändå låta trumman och halsarna göra jobbet. Det är något stort Lejonen har gjort, att på så kort tid få ihop en fast fanclub. Sedan har de ett rikskänt och underbart samarbete över idrottsgränserna vilket bara visar på vilket bra jobb de gör. En stor eloge till dem.

Text: Olof Ljungberg
Foto: Torbjörn Sunesson

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheterna
1 2 3 63
Notiser
Dela med dina vänner om du gillar detta!
X