Seger mot Amo i #fredagsrysaren

HIF Karlskrona vinner sydostderbyt mot Amo Handboll i en gastkramande fredagsrysare med 29–26 efter 14–14 i halvtid.

Det var gästerna från Alstermo som startade matchen bäst och HIF:s försvar och Uros i målet fick inte tag på Amo:s skytte och gästerna ledde tillställningen efter 15 minuter med 6–10.

Då tog Mathias Ekstrand, på hemmabänken, timeout och ändrade försvarsspel till fem-ett, med Viktor Ahlstrand som spets, för att störa Amo:s skyttar. Hayder Al-Khafadji kom in mellan stolparna och bytte av Uros som inte fått till det i målet. Det visade sig bli ett lyckat drag och efter den timeouten fick Hayder tag i AMO:s skottförsök och HIF kunde kontra in några bollar. Försvarsspelet började klaffa och efter fem raka mål av HIF var man ifatt och förbi. Sista delen av halvleken gick i vågor och i paus var ställningen 14–14.

Upptakten på andra halvlek präglades av böljande spel men efter fem minuter kunde HIF göra ett första ryck i matchen och gå fram till en fyramålsledning; 21–17 efter 10 minuter. Därefter var det Amo:s tur att komma igen, tre raka Amo-mål och det var jämnt igen. HIF kämpade åter till sig en fyramålsledning men Amo gav sig inte och med åtta minuter kvar var det helt jämnt; 24–24.

Att det skulle bli en spännande match med kamp in i det sista visste vi på förhand. När det stod och vägde på slutet kom Uros åter in i målet och blev tungan på vågen med ett par formidabla räddningar i slutminuterna. Vilka målvakter vi har! Lagkapten Ahlstrand visade i slutet vilket ansvar han tar när det ska avgöras, sitt sjunde mål i matchen och HIF:s 27:e med fyra minuter kvar är otroligt viktigt. Amo pressar på och spelar sju mot sex i slutet men en kanonräddning av Uros och skott i tom kasse gör ställningen till 28–25. Innan slutsignalen ljuder gör Erik Borgenhäll 29–26 och segern, med tillhörande två poäng, i derbyt går till HIF.

Hela laget gör en helgjuten insatts, Hayder och Uros i målet kommer tillsammans upp i 13-14 räddningar. Försvarsspelet från hela laget är bra matchen igenom.

Jesper Sivertsson klinisk i sitt straffskytte, fyra straffmål på kontot.

Firma Ahlstrand och Borgenhäll tar ansvar i anfallen och sätter bollarna i kritiska lägen.

Linus Andersson med fyra mål från sin högerkant är också bra.

Tre av segerorganisatörerna: Erik Borgenhäll, Linus Andersson och Viktor Ahlstrand.

Hayder Al-Khafadji blev utsedd till matchens bäste hemmaspelare efter sina åtta räddningar och två mål i öppen kasse.

Mathias Ekstrands taktiska drag i timeouterna visade sig bli segerreceptetet när det stod och vägde. Coachmatchen gick klart till hemmatränare Ekstrand som utvecklade efter matchen:

– Det var en händelserik match som gick i vågor och jag tycker att det var synd att vi bjöd in dem i matchen när vi hade två stycken fyramålsöverlägen i andra halvlek. Vi står bra bakåt och 5–1-försvaret gav effekt och det var skönt att vinna ett derby.

– Detta ger självförtroende inför nästa match mot Skånela. Vi tar en match i taget men nu har vi gett oss själva en bra chans att knipa en kvalplats.

Mathias Ekstrand i studion efter matchen.

Det är bara att hålla med Mathias, nu är HIF uppe på en andra plats i tabellen, åtta poäng före Västerås på en femteplats.

Sex svåra matcher återstår och nästa spelas redan på tisdag den 23/2 mot Skånela. Matchstart 19:00 och du ser matchen på https://solidsport.com/hifkarlskrona

Vinnare i 50-50-lotteriet hittas här: Vinnare i 50-50-lotteriet