Johannes Sandgren slutar efter säsongen

I en tid då det civila yrket tar mycket tid samtidigt som utvecklingen på handbollsplanen inte går spikrakt uppåt väljer den 29-årige Johannes Sandgren att lägga skorna på hyllan efter säsongen.
– Först och främst handlar det om att det tar för mycket tid. Jag kan inte vara på två ställen samtidigt, vilket nästan krävs. Jag ska ha fullt fokus på handbollen under de timmarna, men också fullt fokus på Sweco när jag är där. Det är för tufft i längden och nu är det läge att fokusera fullt ut på min civila karriär, säger Johannes Sandgren.

Sandgren flyttade till Karlskrona och HIF Karlskrona 2014 och är nu inne på sin femte och sista säsong. Då för att möjligheten fanns att kombinera högskolestudier inom fysisk planering och elithandboll.
– Ambitionen var att bli proffs, men här i Sverige blir det semi-proffs, vilket är svårt att få ihop med min typ av arbete.

Från klubbens sida är det en spelare vi har mycket att tacka och som bjudit hemmapubliken på många mål.
– Det är en kille som har blivit lite av en ikon här i Karlskrona som lägger skorna på hyllan. Han är värd alla hyllningar, säger Mikael Sandström från HIF Karlskronas sportgrupp.

Sandgrens moderklubb är Eslövs HF där han debuterade i division 2 som 15-åring och gick sedan vidare till H43 Lund där han spelade fyra år i Elitserien. Nästa anhalt blev OV Helsingborg där han var med om att missa kval upp till Elitserien två år i rad.
– Då ville jag ha en ny utmaning och då passade HIF Karlskrona i Allsvenskan bra. Vi visste nog inte att vi skulle bli så bra som vi faktiskt blev. Vi vann i princip alla matcher och var klara vinnare med tre omgångar kvar.

När Johannes tänker tillbaka på sin karriär återkommer han till säsongen 14/15 flera gånger.
– Jag var nog rätt bra då. Kanske till och med som bäst. Året efter gick lite av bara farten, med 150 mål i Handbollsligan. Efter det kom skadorna.

Skadorna han tänker på avlöste varandra. Det var en ryggskada som satte sig på ljumskarna, vilket gjorde att han inte både kunde träna maximalt och prestera på topp i match. Säsongen efter började problemen på riktigt, då en del av bakre korsbandet gick sönder tillsammans med en menisk.
– Efter det har jag inte varit på 100 procent någon gång egentligen. Det avspeglas på speltid, form och andra småskador. Detta år har jag fått mer förtroende och håller ändå en hyfsad nivå nu.

Sandgren anlände alltså när klubben avancerade till Handbollsligan och vägrar avsluta karriären med att vara med om en degradering.
– Vi ska se till att fixa kvar HIF som hör hemma i högsta serien. Vi har inte kommit upp i nivå under de första matcherna i kvalet. Det har väl att göra med någon typ av anspänning där vi känner att vi har mer att förlora, samtidigt som de känner att de har allt att vinna. Vi visar dock hög lagmoral när vi vänder de två sista matcherna. Det tar vi med oss.

Johannes Sandgren har rotat sig i Karlskrona och planerar att vara kvar. Dels för jobbet på Sweco, att han är sambo med en karlskronatjej och att han trivs väldigt bra i staden. Att han blir en frekvent besökare i nya arenan kan vi räkna med, då han brinner både för handboll och för HIF.
– Kanske kan föreningen hitta något uppdrag som passar bra för mig. Det skulle vara intressant att vara med i nästa steg av utvecklingen, säger Johannes Sandgren som brinner för visuella uttryck och kommunikation.

Först ska ett kval klaras av och Sandgren har receptet klart:
– Det är hårt arbete och att alla kommer upp på maximal nivå. Det och att vi får fortsatt bra stöd av våra supporters. Lejonen är fantastiska på både hemma- som bortaplan.

Just Lejonen nämner han vid flera tillfällen under intervjun. Som en av de stora förändringarna sen han anlände till klubben.
– Lejonen är i princip unika. De tillhör seriens bästa hemmasupportrar och är även med oss på bortaplan. Det stärker oss på planen och på hemmaplan är det avgörande. De drar med övriga i publiken vilket tillsammans skapar fantastisk stämning i Karlskrona Idrottshall. Att Lejonen fortsätter att utvecklas blir en nyckel för att fortsätta ha bra stämning i nya arenan. Det krävs en fanclub som motor för att skapa bra stämning.

STORT TACK JOHANNES!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheterna
1 2 3 64
Notiser
Dela med dina vänner om du gillar detta!
X