HIF vann ödesmatchen mot AIK

En handbollsmatch är enkel: Den innehåller två lag, en boll och 60 minuter spel. Därefter koras en vinnare, förlorare eller inget av det. Om man kryddar matchen med avgörande (?) bottenstrid och en fullsatt idrottshall, då är handbollsmatchen allt annat än enkel. Då kommer känslor som nervositet, förväntan, rädsla och ångest in i bilden, på både planen och på läktaren. Det blir en ödesmatch. En fyrapoängare. Och mot AIK en seger med 25-23.

Karlskrona Idrottshall var denna afton inte endast klätt i gult och svart, den var även prydd med regnbågens färger. Tillsammans med Kvinnojouren Karlskrona och BLT-projektet #vistårbakom manifesterade HIF Karlskrona för alla människors lika värde och rätten att älska vem de vill. Innan avkast räckte Kvinnojourens Ulrika Bodin över en ny kaptensbindel till vår kapten Nicklas Grundsten. Från och med nu spelar vår kapten i regnbågens färger. Handbollsligans slogan passar rätt bra; Spela hårt, älska alla.

Så, till matchen då…
HIF inledde starkast och var i förarsätet med 8-5 efter tolv minuter då gästande AIK tog timeout. Dittills hade våra kantspelare genom Robin Håkansson och Linus Fernebrand verkligen presenterat sig och var hundraprocentiga. Fernebrand gjorde 9-5 efter timeouten innan AIK började äta sig ikapp. Anförda av Ola Pewik hämtade AIK upp fyramålsunderläget till 10-10 med dryga tio kvar av halvleken. Avslutningen av halvleken gick i hemmafavör. AIK missade i avgörande lägen och HIF gjorde motsatsen. Nacor Medina gjorde ett par viktiga mål till bland annat 16-13 som blev resultatet efter 30 minuter. Värt att notera är att både Tomas Reznicek (kraftig lårkaka) och Ian Martin (ansiktsskada) fick utgå under halvleken. Ian var tillbaka ihoptejpad och till viss del delaktig under den andra halvleken.

Linus Fernebrand vid ett av sina mål. Foto: Torbjörn Sunesson

Om det var kantspelarna i den första halvleken så var det linjespelet som glänste i den andra. Vår kapten Grundsten var formidabel i inledningen och gjorde tre raka hemmamål från 18-15 till 20-15, efter tio minuter. Känslan på läktaren var utbredd i ”Det här löser vi, vi drar ifrån”. AIK visade att det skulle bli mycket svårare än så. Matchen svängde igen och bortalaget gjorde fem raka (!) till 20-20 och HIF var i någon sorts chock. Värt att notera var att även Tobias Nordahl utgick under denna period, där vi både tappar en defensiv och offensiv kraft. Samtidigt får återstående niometare slita hårt, vilket AIK utnyttjade effektivt. Vändningen kommer med tolv minuter kvar då Marcus Mattsson kommer in och HIF:s anfallsspel återigen kommer igång. Johannes Sandgren sätter säsongens viktigaste straff till 21-20 och stoppar raset och i det efterföljande anfallet räddar Mattsson en av sina viktigare räddningar. Här får HIF medvind och den fullsatta idrottshallen går igång på alla cylindrar igen. AIK är ikapp igen till 22-22 och känslorna av nervositet, rädsla och ångest gick på högvarv bland publiken. En som inte påverkades var Nacor Medina. Han verkar gilla de här lägena (minns avgörande stunder mot Önnered). Till både 23-22 och 24-22 spelar han riktigt läckert in till Grundsten som är säkerheten själv i läget. Inspelet till 24-22 är en riktig delikatess bakom ryggen. När sedan Mattsson i målet återigen räddar så är matchen vunnen. Sandgren dundrar in 25-22 och Adam Tumba 25-23 med 10 sekunder kvar, vilket också blir slutresultatet. Pärsen är över, poängen är säkrade på HIF-kontot. Puh…

Det är i de här lägena man måste älska idrott i allmänhet och handboll i synnerhet. Det är sällan nerverna kan bli så påverkade som när det är blixterjämnt i upplösningen av en handbollsmatch, som i detta fall i princip gällde allt. SM-final som Robban Andersson benämnde det inför matchen. Och som alltid; Handboll ska upplevas live!

Därför hoppas vi att ni alla kommer till de avslutande matcherna i Handbollsligan som är som följer:
Söndag 3/3 mot LUGI (hemma) kl. 17:30 (OBS: Tiden!)
Fredag 8/3 mot IFK Ystad (borta) kl. 19:00
Onsdag 13/3 mot Redbergslid (borta) kl. 19:00
Måndag 18/3 mot Hammarby (hemma) kl. 19:00

Möjligheten till ”säker mark” finns, om resultaten går med oss i övriga matcher och att vi vinner minst två (inklusive mot IFK Ystad) av ovan matcher. Mer troligt är att kampen går om kvalplatserna, där risken finns (även om den efter segern mot AIK är liten) att vi hamnar på jumboplats. Viktiga matcher kvar och viktiga poäng i potten alltså.

Bottenstriden ser ut såhär:

HIF:s målskyttar i AIK-matchen:
Nicklas Grundsten (matchens lirare), 6
Linus Fernebrand, 4
Robin Håkansson, 4
Tobias Nordahl, 4
Johannes Sandgren, 3
Nacor Medina, 2
Tomas Reznicek, 2

Tre av matchens frontfigurer. Från vänster: Nicklas Grundsten, Marcus Mattsson och Linus Fernebrand.

Alla foton är tagna av Torbjörn Sunesson.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *


Senaste nyheterna
1 2 3 65
Notiser
Dela med dina vänner om du gillar detta!
X